KARP MILICKI   - zachowajmy bioroznorodnosc Doliny Baryczy
       
Dni Karpia
Dni Karpia
Dni Karpia, impreza o charakterze lokalnym, mająca na celu promocję sztandarowego produktu z Doliny Baryczy, karpia milickiego, oraz związanych z nim walorów przyrodniczych i turystycznych, odbyła się po raz pierwszy w dniach 6.10 – 31.10.2006. 
Dni Karpia mają w przyszłości stać się imprezą cykliczną, obejmującą swoim zasięgiem cały obszar Partnerstwa Doliny Baryczy (od źródeł do ujścia) – od Milicza po Przygodzice w woj. Wielkopolskim oraz wpisać się na stałe w kalendarz lokalnych imprez i zintegrować lokalną społeczność. Impreza skierowana jest przede wszystkim do lokalnej społeczności ale i potencjalnych turystów – klientów, mieszkańców Dolnego Śląska oraz przejezdnych spoza regionu. Natomiast promocja karpia i innych ryb słodkowodnych ze stawów milickich (głównie poprzez promocję hodowców i lokali gastronomicznych) ma przyczynić się do większego ich spożycia, zwłaszcza poza sezonem bożonarodzeniowym.
W ramach Dni Karpia 2006 odbyło się kilka imprez promujących region, jego tradycje, atrakcje, przede wszystkim przyrodnicze ale też kulinarne.
Dni Karpia zorganizowane zostały w ramach Programu Ekorozwój Doliny Baryczy, dzięki finansowemu wsparciu GEF/MSP.
1/ W przygotowania włączyły się także lokalne środowiska hodowców ryb, gastronomów, organizacje pozarządowe, stowarzyszenia turystyczne oraz młodzież szkolna.
2/ W organizacje włączyły się lokalne środowiska hodowców ryb, gastronomów, organizacje pozarządowe, stowarzyszenia turystyczne oraz młodzież szkolna. Dni Karpia były możliwe dzięki zaangażowaniu Dolnośląskiej Fundacji Ekorozwoju i organizacji lokalnych oraz dzięki finansowemu wsparciu Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Przyrody pro Natura z Wrocławia.
Promocja Dni Karpia 2006 odbywała się m.in. na Jarmarku Ekologicznym na placu Solnym, organizowanym z powodzeniem od kilku lat przez Dolnośląską Fundację Ekorozwoju. Impreza ta, mająca na celu promocję zdrowego i przyjaznego środowisku trybu życia już na stałe wpisała się w koloryt Wrocławia, z powodzeniem promując lokalnych producentów żywności ekologicznej oraz oryginalnego rękodzieła artystycznego. Ekojarmark gromadzi w ciągu 10 dni trwania kilka tysięcy odwiedzających, zarówno mieszkańców Wrocławia jak i gości spoza miasta, regionu i zagranicy. Promocja Dni Karpia, która polegała na obecności na Ekojarmarku reprezentantów Doliny Baryczy udzielających informacji na temat tego obszaru, imprez w ramach Dni Karpia, rozdawaniu ulotek i częstowaniu karpiem wędzonym przyczyniła się do zwiększenia świadomości Wrocławian na temat Doliny Baryczy, przede wszystkim jej lokalizacji i głównych atrakcji przyrodniczych i turystycznych oraz pośrednio zwiększyła frekwencję podczas głównego wydarzenia Dni Karpia – odłowów w Rudzie Żmigrodzkiej w dniu 21 października 2006. 
8 lokali gastronomicznych z obszaru Doliny Baryczy (Miłochowice, Milicz, Dziadkowo, Krośnice, Przygodzice) włączyło się w Dni Karpia, deklarując chęć współpracy, która polegała na umieszczeniu w ofercie lokalu co najmniej dwóch potraw z lokalnych ryb słodkowodnych, w tym jednej z karpia. Do najpopularniejszych dań należał karp smażony oraz zupa rybna. Lokale gastronomiczne podpisały deklarację współpracy. Organizatorzy informację o lokalach umieścili w ulotce promującej imprezę oraz dostarczyli do lokali standy ze znakiem graficznym Dni Karpia, które były wystawione przed lokalami w trakcie trwania imprezy.














SERWIS FINANSOWANY JEST ZE SRODKOW GEF Polskie Towarzystwo Przyjaciol Przyrody
"pro Natura"
ZIELONA BRAMA - SERWER ORGANIZAJI EKOLOGICZNYCH
 
login: haslo:
index.php