KARP MILICKI   - zachowajmy bioroznorodnosc Doliny Baryczy
       
Wstęp
Unijny System Ochrony Produktów Regionalnych
Z czego wynika jakość i wyjątkowe walory karpia milickiego?
Imprezy związane z karpiem milickim
Podszywanie się pod karpia milickiego
Informacje o złożonym wniosku o unijną rejestrację karpia milickiego
Wstęp

W dobie XXI wieku również żywność podlega wszechobecnej globalizacji. Gdziekolwiek się nie ruszymy, możemy spotkać restauracje, których główną atrakcją są pozbawione charakteru dania i potrawy. Polacy zachwycają się kuchnią amerykańską, egipską, meksykańską, grecką… Zachwycamy się daniami obcymi naszej kulturze kulinarnej. Uwielbiamy pizzę, gyros czy hamburgery… Gościom serwujemy kaczkę po seczuańsku, łososia norweskiego, śledzia po japońsku. Dlaczego promujemy we własnych domach kuchnię obcych narodów a swoją własną uważamy za gorszą?

Niemcom, Brytyjczykom, Francuzom czy Włochom do głowy by nawet nie przyszło, by na swoich stołach postawić potrawy rodem z polski – pierogi, bigos, łazanki, pyzy… Dlaczego tak mało powszechne w Polsce jest dbanie o polski dorobek kulinarny, który jest przecież jednym z przejawów naszej tradycji kulturowej?













SERWIS FINANSOWANY JEST ZE SRODKOW GEF Polskie Towarzystwo Przyjaciol Przyrody
"pro Natura"
ZIELONA BRAMA - SERWER ORGANIZAJI EKOLOGICZNYCH
 
login: haslo:
index.php